Електро-Захід Електро Захід Українська Русский Polska
There are no translations available.

Поверхня Землі на 70% вкрита водою, але придатною до вживання є тільки 1%.

Прісна вода становить всього 3% від загальних запасів води на нашій планеті. Велика частина прісної води міститься у замерзлому стані в льодовиках.

Щорічна витрата прісної води на земній кулі за всіма видами водопостачання складає понад 3,5 тис. куб. км.

Забруднені підземні води очищаються протягом декількох тисячоліть. В Україні є більше 300 джерел забруднення підземних вод.

Світовий океан містить 328 млн. кубічних миль морської води. 46% всієї води Земної кулі знаходяться в Тихому океані, в Атлантичному океані – 23,9%, в Індійському – 20,3%, а в Північно-Льодовитому – 3,7%.

У природі існує близько 1330 видів води. Вони розрізняються за походженням (джерельна, дощова, ґрунтова тощо), кількістю та характером розчинених у ній речовин.

Кількість води на Землі постійна. Вода є у складі багатьох гірських порід, усіх рослинних і тваринних організмів. У той же час учені встановили, що ґрунт нашої планети, особливо в регіонах Південної півкулі поступово висихає. Найбільше це явище спостерігається на землях Південної Америки, Австралії та Африки.

Вода відбиває 5% сонячних променів, у той час як сніг - близько 85%. Під лід океану проникає тільки 2% сонячного світла.

Морська вода замерзає при температурі - 1,91 ° C. Багаторічний морський лід настільки опріснюється, що з нього можна отримувати питну воду.

Щодня з поверхні землі випаровується 1 трильйон тонн води. Приблизно 86 відсотків водяної пари поступає в атмосферу в результаті випаровування води з поверхонь морів і океанів, 14 відсотків - випаровується з суші.

На дні Чорного моря виявили єдину у світі підводну річку. Довжина річки становить 68 524 метрів, а ширина трохи більше 926 метрів.

У Києві є Музей води та Музей каналізації .

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

You are here: Home